Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ



Πίσω από όλα αυτά τα όμορφα βαζάκια και τα μπουκαλάκια αρωμάτων ­ και καλλυντικών, κρύβεται ένας κόσμος άγνωστος για τους περισσότερους τουλάχιστον καταναλωτές. Ένας κόσμος που αποτελείται από χιλιάδες συστατικά, χρωστικές ουσίες και συντηρητικά. ένας κόσμος που επηρεάζει άμεσα την εξωτερική εμφάνιση την ψυχική ισορροπία αλλά και την υγεία κάθε ανθρώπου.

Στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις άπειρες συνταγές, για το πως μπορεί κανείς να φτιάξει μόνος του καλλυντικά. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα είναι ασφαλή για το δέρμα, χωρίς την εξειδικευμένη γνώση και τα κατάλληλα εργαλεία. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικές με τα συστατικά που αγοράζουμε και να να προσέχουμε ιδιαιτέρως και  τα "home made" προϊόντα που βρίσκουμε στην αγορά.

Προκειμένου να κυκλοφορήσουν τα καλλυντικά προϊόντα στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή αγορά, είναι απαραίτητη η εκτίμηση της ασφάλειας των προϊόντων αυτών (product safety assessment). Η εκτίμηση αυτή πιστοποιεί ότι τα συστατικά που αναγράφονται στο προϊόν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ποικίλους συνδυασμούς αρκεί να μην ξεπερνούν τα επιτρεπόμενα όρια ασφαλείας. 

Στην Ελλάδα, την εκτίμηση αυτή είθισται να διενεργεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) που είναι αρμόδιος και για τον έλεγχο και αδειοδότηση κυκλοφορίας των καλλυντικών προϊόντων, ωστόσο μπορεί κανείς να απευθυνθεί και σε ιδιωτικούς φορείς.



Πριν λοιπόν εντυπωσιαστείς από μια εύκολη συνταγή, ή από όμορφες συσκευασίες και καλές διαφημίσεις χειροποίητων προϊόντων, για να κατοχυρώσεις ότι τα καλλυντικά που θα βάλεις στο πρόσωπο και το σώμα που φτιάχνεις μόνη σου ή αυτά που αγοράζεις αξίζουν τα χρήματα που διαθέτεις και είναι ασφαλή για την υγεία σου, καλό είναι να προσέξεις τα εξής:

Η νομοθεσία ορίζει ότι τα καλλυντικά προϊόντα μπορούν να διατίθενται στην αγορά μόνο αν στο δοχείο (μπουκάλι, βαζάκι, σωληνάριο κτλ.) και στη συσκευασία αναγράφονται ανεξίτηλα, ευανάγνωστα και ευδιάκριτα οι εξής πληροφορίες:

- Αρχικά το όνομα ή και το σήμα του οργανισμού πιστοποίησης.

- Το όνομα ή η εταιρική επωνυμία και η διεύθυνση ή η έδρα του παραγωγού ή του υπευθύνου για τη διάθεση του προϊόντος στην αγορά.

- Ο αριθμός παρτίδας της παραγωγής, τουλάχιστον στη συσκευασία, ο οποίος αναγράφεται συνήθως ως αριθμός παρτίδας Νο. ή Lot Νο. ή Batch Νο.

- Το περιεχόμενο σε βάρος ή σε όγκο, εκτός αν το δοχείο ή και η συσκευασία είναι πολύ μικρά.

- Η ημερομηνία λήξης της ελάχιστης περιόδου διατήρησης του προϊόντος. Ο καταναλωτής όμως πρέπει να γνωρίζει ότι το καλλυντικό θα συνεχίσει να έχει τις ιδιότητες ως την ημερομηνία αυτή, μόνο εφόσον το καλλυντικό διατηρηθεί υπό φυσιολογικές και κανονικές συνθήκες.

- Οι ιδιαίτερες προφυλάξεις κατά τη χρήση τους (όροι χρησιμοποίησης και προειδοποίησης). Όταν αυτό είναι πρακτικά αδύνατον, εξαιτίας των μικρών διαστάσεων του προϊόντος, τότε οι σχετικές ενδείξεις θα πρέπει να γνωστοποιούνται σε συνοδευτικό φυλλάδιο και να αναγράφονται και στην ελληνική γλώσσα.

Μπορεί λοιπόν να είναι ευχάριστο και δημιουργικό να ετοιμάσεις μόνη σου μια συνταγή για καλλυντικά, αλλά επειδή και η πληροφορία που μπορεί να πάρεις να μην είναι η σωστή, και τα συστατικά που θα αγοράσεις για την παρασκευή τους να μην είναι πιστοποιημένα, να προτιμάς να προμηθεύεσαι τα καλλυντικά σου έτοιμα, από εξειδικευμένα καταστήματα καλλυντικών, βιολογικών προϊόντων ή φαρμακεία, ώστε να είσαι ήσυχη ότι δεν θα βάλεις στο δέρμα σου τίποτα επικίνδυνο, που ενδέχεται να δημιουργήσει αλλεργίες και μολύνσεις ή ακόμα και κάτι ακίνδυνο που δεν θα κάνει ότι υπόσχεται αλλά θα έχεις πετάξει τα χρήματά σου για να αγοράσεις τα υλικά με τα οποία θα το παρασκευάσεις.

Αν θέλεις να δημιουργήσεις μόνη σου κάτι για το πρόσωπο ή το σώμα σου στο σπίτι, προτίμησε τις μάσκες από φρούτα και από 100% φυσικά συστατικά (πχ ελαιόλαδο) που είναι εντελώς ακίνδυνα και πίστεψέ με, δημιουργικά θα το ευχαριστηθείς το ίδιο και θα έχεις και αποτελέσματα. 

Μέχρι την επόμενη ανάρτηση (αυτή με τα αγαπημένα του μήνα που πέρασε) στέλνω πολλά φιλιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου