Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΣΑΣ ΤΟΞΙΚΗ?


Οι θετικές, ιδανικές σχέσεις, εκπληρώνουν τη βαθιά ανθρώπινη ανάγκη για οικειότητα, αγάπη και στοργή. Μέσα από αυτές νιώθουμε γεμάτοι, ισορροπημένοι κι ευτυχισμένοι. Συχνά νιώθουμε ότι μια ουσιαστική σχέση, μας βοηθά να εξελίξουμε τον εαυτό μας προς το καλύτερο κι ότι μέσα από αυτή ολοκληρωνόμαστε ως άνθρωποι.

Φυσικά δεν είναι δυνατό να ταιριάζουμε σε όλα με τον σύντροφό μας και είναι φυσιολογικό κάποια πράγματα να μας ενοχλούν σ'αυτόν. Εννοείται πως μια σχέση αγάπης θέλει τους συμβιβασμούς της και την ανοχή του ενός συντρόφου προς τον άλλον.  
Τι γίνεται όμως όταν οι συμβιβασμοί γίνονται μόνο από τη μια μεριά? Τι κάνεις όταν η σχέση από θετική γίνεται τοξική?



Η τοξική σχέση δεν είναι τόσο σπάνια όσο νομίζουμε. Τοξική, μπορεί να είναι μια σχέση που δεν μας καλύπτει, μας δημιουργεί ανασφάλειες, αλλοιώνει το χαρακτήρα μας και μας κάνει δυστυχισμένους. 
Το ζήτημα της τοξικότητας μιας σχέσης, είναι θέμα ισορροπίας και το πρόβλημα αρχίζει όταν αυτό που εμείς έχουμε θεωρήσει αγάπη, είναι μόνο σπατάλη της προσωπικής μας ενέργειας.




Πως θα καταλάβεις αν η σχέση σου είναι τοξική?

Νιώθεις ότι όλα τα κάνεις λάθος.
Ο άλλος συνεχώς τονίζει τα λάθη σου. Σε κατακρίνει και έχει την τάση να είναι χειριστικός  απέναντι σου. Ελέγχει το τι κάνεις συνεχώς, σε στεναχωρεί και σε κάνει να πιστεύεις πως δεν αξίζει να είσαι ευτυχισμένη.

Όλα περιστρέφονται γύρω από εκείνον.
Το βασικό θέμα συζήτησης είναι η δική του καθημερινότητα, τα δικά του προβλήματα και γενικότερα η δική του ζωή. Οι φίλοι του έχουν αντικαταστήσει τους φίλους σου και το πρόγραμμά του έχει γίνει πρόγραμμά σας. Κάθε φορά που εκφράζεις τη γνώμη σου, ακολουθεί τσακωμός και σταματά μόλις θα αποδείξει ότι έχει εκείνος δίκιο λέγοντας πάντα την τελευταία κουβέντα. Δεν ρωτάει ποτέ πως νιώθεις και όσες φορές προσπαθείς να εκφράσεις κάποιο δικό σου συναίσθημα ή να μοιραστείς κάποιο πρόβλημα, εκείνος βρίσκει τον τρόπο να γυρίσει τη κουβέντα πάλι στα δικά του θέματα, αγνοώντας σε περίτεχνα.

Η σχέση αυτή δεν σε κάνει καλύτερη.
Ακόμα κι αν προσπαθείς να αλλάξεις κάποιες καταστάσεις και να κάνεις κάτι καλό για τον εαυτό σου, τη ζωή σου, ακόμα και για την ίδια τη σχέση σας, βρίσκεις το σύντροφό σου απέναντι. Σε αντιμετωπίζει αρνητικά και με δυσπιστία. Δεν σε στηρίζει και προσπαθεί να σε πείσει πως ποτέ δε θα προχωρήσεις και πως δεν έχεις τη δύναμη να αλλάξεις.

 Δεν νιώθεις άνετα μαζί του.
Φοβάσαι μην πεις ή μην κάνεις κάτι λάθος, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να είσαι ο εαυτός σου. Δυσκολεύεσαι να εκφραστείς, να πεις τη γνώμη σου και πιστεύεις πως πρέπει να είσαι μια άλλη όταν είσαι μαζί του. Κι όλα αυτά γιατί σε έχει κάνει να πιστεύεις ότι είναι αδύνατο να τον ικανοποιήσεις. Δεν σε αναγνωρίζουν οι γύρω σου αλλά ούτε κι εσύ η ίδια αναγνωρίζεις τον εαυτό σου.

Δεν είσαι πια χαρούμενη.
Έχει γίνει συνήθεια πια να νιώθεις άσχημα και να μην χαίρεσαι με τίποτα. Ακόμα και η καθημερινότητά σας μαζί, είναι για σένα ένας διαρκής αγώνας να κρατήσεις τη σχέση. 

Βλέπεις στη σχέση σου τα παραπάνω ή κάποια από αυτά? Μήπως τώρα ήρθε η ώρα να αναρωτηθείς ποια είναι η σχέση που έχεις με τον εαυτό σου? Μπορείς να βάλεις κάποια όρια, για να κάνεις τη σχέση αυτή να λειτουργήσει σωστά και να είναι υγιής?




Εάν ήδη έχεις προσπαθήσει να κάνεις αυτή τη σχέση να πετύχει αλλά με τίποτα δεν το καταφέρνεις, είναι πολύ πιθανό να σκέφτεσαι να την τελειώσεις. Το πρόβλημα συνήθως είναι ότι πολλές τοξικές σχέσεις δημιουργούν την έντονη ανάγκη να αποδείξεις πως μπορείς ν’αγαπηθείς και ότι δεν απέτυχες σ'αυτήν, έτσι σου είναι πολύ δύσκολο να την αφήσεις. Είναι επίσης πολύ πιθανό, να μην φεύγεις γιατί πιστεύεις ότι θα μείνεις μόνη κι αυτό είναι κάτι που δεν αντέχεις.
Όσο περνάει ο καιρός όμως και μένεις σ'αυτή τη σχέση, είναι πολύ πιθανό να έχεις ήδη καταστρέψει την αυτοεκτίμηση σου, να χαλάς τη ζωή σου και να η σκέψη ότι δεν αξίζεις τίποτα καλύτερο, να κυριαρχεί στο μυαλό σου.


Η αλλαγή είναι δύσκολη κι όσο πιο πολύ έχει "βολευτεί" ο άλλος μαζί σου, τόσο πιο δύσκολη γίνεται. Εάν όμως μια σχέση σου δημιουργεί διαρκή απογοήτευση και ρουφά την ενέργεια σου, ίσως η έξοδος απ'αυτή να αξίζει τον κόπο.




Κάθε χωρισμός, ακόμα και αυτός από μια τοξική σχέση, δημιουργεί ένα κενό στη ζωή μας. Το κενό αυτό όμως να ξέρεις είναι πάντα προσωρινό. Γέμισε το με πράγματα θετικά για τον εαυτό σου, σαν ένα αποχαιρετιστήριο δώρο μιας σχέσης που χαρακτηριζόταν από έλλειψη ισορροπίας. Ζήτησε βοήθεια από τους φίλους και την οικογένεια σου, περνώντας χρόνο μαζί τους, κάνοντας πράγματα που θα σε ευχαριστήσουν. Σιγά σιγά θα βρεις και πάλι τον εαυτό σου και τη χαμένη σου ενέργεια.

2 σχόλια:

  1. me skor 4/5 pistevw pws nai ..mallon i sxesi mou einai toksiki : (((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι περισσότερες σχέσεις έχουν αυτά τα στοιχεία, άλλες περισσότερα κι άλλες λιγότερα... Το θέμα είναι τι αντέχεις εσύ! Τι δέχεσαι και τι μπορείς να κάνεις για να το αλλάξεις αυτό. Αν θέλεις να κρατήσεις τη σχέση σου, βάλε όρια και κάνε πράγματα για τον εαυτό σου ώστε να τονώσεις την αυτοεκτίμησή σου. Αν τα κάνεις αυτά, τότε το πρόβλημα να είσαι σίγουρη θα λυθεί μόνο του!

      Διαγραφή