Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

ΕΣΥ ΤΙ ΒΑΘΜΟ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΣΤΑ ΓΡΑΠΤΑ "ΜΗΝΥΜΑΤΑ"?


Ο πλέον εύκολος και γρήγορος τρόπος για να επικοινωνήσουμε με τους άλλους είναι τα γραπτά μηνύματα, είτε μέσω κινητού τηλεφώνου, είτε μέσω των social media. 
Μήπως όμως αυτός ο τρόπος επικοινωνίας έχει αρχίσει να δυσκολεύει τις σχέσεις μας?
Μήπως θα έπρεπε να έχει γραφτεί ήδη το savoir vivre του texting για να γλυτώσουμε από λάθη και παρεξηγήσεις?
Πάμε να δούμε μερικούς κανόνες, που πρέπει να ακολουθούμε και που θα μας βοηθήσουν να δούμε τα γραπτά μηνύματα με μια διαφορετική ματιά. 

1. Υπομονή
Βρήκες το θάρρος να στείλεις τελικά εκείνο το μήνυμα που ετοίμαζες  για αρκετές ώρες (οκ μεταξύ μας το συζήτησες λιγάκι και με την κολλητή σου). 
Και τώρα τι? Πέρασαν ήδη 2,5 λεπτά και δεν έχει απαντήσει ακόμα, γιατί? 
Χαλάρωσε κι αν χρειάζεται απομακρύνσου από τη συσκευή σου.  Ο σκοπός που έστειλες το μήνυμα ήταν για να πεις αυτό που ήθελες. Το τι θα κάνει ο άλλος είναι δική του δουλειά. Δώσε χρόνο να σκεφτεί και προς Θεού, μην στείλεις τίποτα άλλο ούτε για να μπαλώσεις αυτό που έστειλες, ούτε για να πιέσεις για μια απάντηση. Ήθελες, το έστειλες, τέλος. Κι αν θέλεις να λάβεις απάντηση κάποια στιγμή, μην επιμείνεις άλλο. 

2. Μπλα Μπλα, ενοχλώ? Μήπως κοιμάσαι? Μπλα Μπλα...
Όχι και για κανένα λόγο. Κατ'αρχήν αν σου έρθει στο μυαλό πως ενοχλείς το πιο πιθανό είναι να ενοχλείς. Και γενικά μην ενοχλείς. Το ότι κάποιος σου έχει δώσει το κινητό του δεν σημαίνει πως είναι σε όλη τη διάρκεια της ημέρας διαθέσιμος να σου απαντήσει. Ξαναδιάβασε το Νο1.

3. Διαβάστηκε, και? 
Τα «delivered/παραδόθηκε και read/διαβάστηκε» δεν σημαίνουν τίποτα παραπάνω από αυτό που γράφουν. Ο παραλήπτης παρέλαβε και διάβασε το μήνυμα, όταν θέλει και έχει χρόνο θα απαντήσει.-   

4. Δεν γράφεις βιβλίο, γράφεις μήνυμα!
Απέφυγε τα τεράστια κείμενα που μοιάζουν με κεφάλαια βιβλίου. Αν έχεις πολλά να πεις, πάρε τηλέφωνο ή βγες για ένα καφέ με τον άλλο τα πείτε. Ειδικά αν έχεις να πεις κάτι σημαντικό, μην το γράψεις σε μήνυμα. Είναι πολύ πιθανό ο άλλος να κουραστεί, να βαρεθεί, να το διαβάσει χωρίς να δώσει τη σημασία που πρέπει. Άλλωστε είναι απλά ένα μήνυμα, πόσο σοβαρά να το πάρει ο άλλος?

5. Καβγάς εν όψι?
...μην τον κάνεις μέσω γραπτών μηνυμάτων. Θα γράψεις πολύ περισσότερα και θα μιλήσεις πολύ πιο σκληρά από όσο θα είχες το θάρρος να κάνεις αν είχες τον άλλο απέναντί σου, γι'αυτό μην πέσεις στην παγίδα. Τα γραπτά μένουν και δύσκολα μπαλώνονται. Είναι σχεδόν βέβαιο πως θα μετανιώσεις γι'αυτά που έγραψες και δεν μπορείς να τα πάρεις πίσω. Θέλεις να χάσεις το δίκιο σου? Όχι βέβαια!

6. Γράφουμε  απλά και επεξηγηματικά.
Σε όλες τις συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο, πολλές φορές είναι δύσκολο να καταλάβει ο ένας τον άλλο και πολύ εύκολα δημιουργείται παρεξήγηση. Φαντάσου τώρα τι συμβαίνει με τα γραπτά μηνύματα. Η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα περισσότερο όταν ο άλλος δεν σε γνωρίζει καλά, και δυσκολεύεται να καταλάβει τον τόνο που χρησιμοποιείς. Κάνεις πλάκα αλλά μπορεί να το εκλάβει ως ειρωνεία και το αντίθετο, φλερτάρεις και νομίζει ότι τον κοροϊδεύεις και άλλα τέτοια ακαταλαβίστικα… Προσοχή λοιπόν, δεν υπονοούμε, γράφουμε ακριβώς αυτό που θέλουμε εκτός αν με τον άλλο έχουμε αποκτήσει ήδη κώδικα επικοινωνίας κι όταν διαβάζει τα μηνύματα μας είναι σαν να μας ακούει να μιλάμε.

7. Ένα check πριν το  send.
Αν δεν θέλεις να δεις φωτογραφίες των μηνυμάτων σου να φιγουράρουν σε αστείες σελίδες στο FB, καλό είναι να ελέγξεις το μήνυμα πριν το στείλεις, ειδικά αν χρησιμοποιείς autocorrect. 

8. Μην γράφεις με κεφαλαία (εκτός αν έχεις Android).
ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΣΟΥ ΦΩΝΑΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΟΛΥ ΘΥΜΩΜΕΝΟΣ?

9. Έχεις ραντεβού?
Στείλε ένα ευγενικό μήνυμα στη συντροφιά σου όταν πρόκειται να καθυστερήσεις, αν όμως έχεις σκοπό να ακυρώσεις, μην το κάνεις μέσω μηνύματος. τηλεφώνησε κι εξήγησε τους λόγους. 

10. Πεθαίνεις για ένα μήνυμα?
Δεν στέλνουμε ποτέ μηνύματα όταν οδηγούμε ή περπατάμε στο δρόμο. Νομίζω δεν χρειάζεται να εξηγήσω το λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου